SEP или как да отидох в Америка, при това без пари

tumblr_na9c2lKHUr1qfedy2o4_1280

 

 

Един месец в Америка на чужди разноски. От Ню Йорк до Сан Франциско през Бостън. От бряг до бряг. Винаги съм искал да посетя тези места, никога не съм имал възможността. До преди това лято. И ще ти кажа, как можеш да направиш същото и ти през следващото.

Всичко започва с едно много просто и обикновено желание. Лежах си на Градина, гледайки звездите (доста тривиално) и си пожелах догодина да видя Америка. След по малко от 10 месеца това е факт. При това в най-якото, запомнящо се и смислено пътуване, което съм имал през живота си. Ако мислите, че съм отишъл просто да се разходя, то грешите. Бях част от програма за обучение на млади предприемачи и се върнах с тон знания, с които да променя живота си към по-добро. Да се надяваме.

Да се разходя из Сентръл парк, да мина по моста Голдън Гейт с колело, да се кача на Емпайър стейт билдинг вечерта, да видя Световния търговски център, да се напия в Бруклин, да вляза посред нощ в магазина на Епъл, да видя динозварите в музея (да не видя МоМа).

Цялото ми преживяване почти е тук: http://usa.kiro.bg

Стига глупости, ето ти инструкции, как да направиш същото. Малко думи за програмата.

SEP или Summer Entrepreneurship Program е програма платена от Америка за България и част от Bulgarian Young Leaders Program. Програмата помага безвъзмездно на тези от вас, които искат да развиват собствената си страна и хората искащи да реализират идеите си. Това става със съвсем практическо обучение изготвено от Institute of International Education в Ню Йорк.

Какво включва обучението?

Основно се провежда в трите от най-значимите градове на Америка – Ню Йорк, Борсън и Сан Франциско. Навсякъде имате престой по около 10-14 дни, а цялото нещо продължава 35 дни. През цялото време всичко ви е платено (нощувки, храна и други екстри), даже получавате пълна дебитна карта, за да си купувате дребни неща, като билет за метрото и т.н. Въпреки, че в Ню Йорк дори това ни беше платено.

Програмата започва с това какво е Америка, какви са американските ценности и това да разбереш основата на капитализма. Повярвайте ми, капитализмът за днешните американци не е това, което пише в старите ни соц учебници. За тях това е начин да развиваш себе си в средата, която искаш, да развиваш средата и останалите около теб, да си помагате и да успявате всички заедно. Конкуренцията е факт, а фалитът е ценен урок как да продължиш напред. Следват няколко опознавателни тура на Ню Йорк, представление на Бродуей, историята на създаването на Щатите, първите емигранти, историята на града и на капитализмът като цяло, защото Ню Йорк е единственият град в света построен да прави пари. И то е казано с гордост. С две думи видях Америка от много по-различен ъгъл, от колкото очаквах.

Сега разбирам защо са такива каквито са.

А какви не са (американците)?

Не са дебели, не са мързеливи, не са глупави. Пичове, стягайте се. Америка е люлката на съвременната цивилизация в почти всяко едно отношение ни издухват жестоко. Хората не си губят времето и се развиват. Да седим и да си мислим, че сме умна и работлива нация е проява на жестоко самозаблуждение. Но това ми даде много точна справка, къде се намирам на този свят. Можем да вървим напред, защото хората са го измислили. Учебникът е написан, трябва само да го следваме.

В този ред на мисли ето и част от модулите, които се застъпват по време на обучението ви:

Rocket Pitch, Lean Start Up, Team Contracts and Feasibility, Design Thinking, Market research, Customer Interview, Entrepreneurial Finance, Business Models and Canvas, Industry Analysis, Negotiation, Sources of Financing, New Venture Positioning, Value Chain and Metrics, Market Plan, Personal Selling, Branding and Social Media, Presentation skills, Cost Model, Revenue Model, How to build Storyline

T.e. как да хванате идеята си, да за избистрите, да я тествате на сухо (преди да се набутате с много пари), как да направите прогноза и да я реализирате. Как да намерите пари за реализацията и, какви дялове да си раздадете в компанията, как да направите потребителско проучване? Много от нещата си мислите, че ги знаете. Е, повярвайте ми и аз отидох с високо самочувтсвие, но научих много повече, когато просто слушах и внимавах.

Къде се ходи?

Ню Йорк – живете в центъра на Манхатън и сте шефчета на света. Разцепвате се от забележителности.

Babson College до Бостън – там ще ви скъсат от учене (имах 4-5 часа макс сън на вечер), но ще научите адски много.

Сан Франциско – финансовата част на нещата. Ще видите и Sillicon Valley – новата люлка на съвременната цивилизация.

Още интересни места, които посетихме: Google, Dropbox, MassChallenge, Palо Alto, NASA – Singularity Uinversity, Verizon и Six Flags Great Adventure с най-високият ролекоустър в света. Университетите Harvard, MIT, Stanford.

Целта!

Научи си да правиш и реализираш идеите си, да правиш нетуърк и да помагаш на останалите. Развивай се.

Как да кандидатстваш?

Апликацията отваря отново през ноември, няма ограничение за възрастта, давай, защото можеш.

Сайтът за кандидатстване: http://www.iie.org/en/Programs/Bulgarian-Young-Leaders-Program/SEP

Блогът на програмата: http://bylpsep.tumblr.com

Специално благодаря на Емил Леви, Елена Хаджисотирова, Америка за България и целият екип, които осъществиха това незабаравимо лято.

Част от менторите, преподавателите, VC’s и angel investors: – Candida Brush, Angelo Santinelli, Philip Kim, Abdul Ali, Richard Blis, Caroline Daniels, Lakshimi Balachandra, Mary Gale, Matt Allen (h), Tim Marken and 6 angels, James Poss, Victoria Sassine from the Silicon Valley
VCs : Gene Remirez, Paul Weinstein, Will Bunker, Billy Draper, Richard Horning

 

tumblr_n8zrtz7HXR1qfedy2o4_1280